Vieraita opetushallituksesta, Diok -hanke

Kirjoitettu 24.11.2022

Opetushallituksen erityisasiantuntija Tiina Kärkkäinen vieraili Demokratia-, ihmisoikeus- ja osallisuuskasvatuksen edistämisen –hankkeen puitteissa Nakkilassa keskiviikkona 23.11.2022.

Päivä alkoi kyselytunnilla kunnantalolla, jossa nuorisovaltuusto ja oppilaskuntien edustajan saivat haastatella kunnanjohtajaa ja kunnanhallituksen puheenjohtajaa nuorille tärkeistä ja ajankohtaisista asioita.

Päivä jatkui lounaalla Kirkonseudun koululla ja lounaan jälkeen päästiin seuraamaan 4. luokan luokkavaltuustotoimintaa.

Oppilaskuntahallituksen edustajat olivat tuoneet luokkavaltuuston pohdittavaksi kaksi eri kysymystä, joihin koko luokka pääsi yhdessä pohtimaan vastauksia:

  1. välituntitarvikkeet ja välituntipiha
  2. ajattele muita (teema päivä)

Ensimmäiseen kohtaa tuli paljon hyviä ideoita hämähäkkikeinusta muihin liikuntavälineisiin. Toisen kohdan teemapäiviksi ehdotettiin mm. reputonta päivää, ota toiset huomioon päivää, ole kiltti päivää pukeudu kaveriksi päivää.

Luokkavaltuuston kokouksen aikana päästiin toteuttamaan päätöksentekoa sekä demokratiaa hyvin konkreettisesti.

Sen jälkeen matka jatkui Viikkalan koululle seuraamaan alakoulun oppilaskunnan hallituksen järjestämää toimintaa oppilaille. Ohjelmassa oli tietokilpailua, temppurataa ja lautapelejä. Tällaisia päivä järjestetään aina silloin tällöin ja ne ovat hyvin suosittuja oppilaiden keskuudessa.

Päivä kokosi hienosti yhteen merkityksen siitä mitä yhteisöllisyyden ja osallisuuden kehittäminen, demokratiataidot ja omaan lähiympäristöön vaikuttaminen käytännössä voi olla.