YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan jo liki 4,3 miljoonaa ukrainalaista on joutunut pakenemaan kotimaastaan. Suomi on sitoutunut auttamaan maahan saapuvia Ukrainasta paenneita henkilöitä.
Jos henkilö tai perhe saapuvat Ukrainasta Suomeen Venäjän hyökkäyksestä johtuen, he voivat Shengen-sopimuksen nojalla oleskella maassa viisumivapaasti 90 vuorokauden ajan, hakea tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa.
Toimenpiteet:
- Jokaisen sotaa pakoon tulleen pitää ilmoittautua poliisiasemalle ja hakea Tilapäisen suojelun piiriin itsensä.
Lisätietoa täällä: https://migri.fi/tilapainen-suojelu#haet - Tämän jälkeen on ilmoittauduttava Vastaanottokeskuksen palvelujen piiriin lähimmässä vastaanottokeskuksessa.
Näin Ukrainasta paenneet pääsevät normaalien heille kuuluvien prosessien ja palvelujen piiriin mm. terveydenhuollon ja vastaanottorahan osalta.
Myös kotimajoituksessa/tiloilla/ystävien luona majoittuvien pitää ilmoittautua vastaanottokeskukseen edellä mainituista syistä.
Sosiaali- ja terveyspalvelut
Keski-Satakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä tuottaa sote –palvelut Nakkilan kunnalle. Kuntayhtymä seuraa ja noudattaa valtakunnallisia ohjeita ja linjauksia Ukrainan tilanteen vuoksi Suomeen saapuvien henkilöiden sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden osalta.
Linkki Kessoten sivuille: Tiedote Ukrainan tilanteesta – Kessote
Porin vastaanottokeskus
https://rednet.punainenristi.fi/node/33028
Huomioikaa, että mikäli majoitat kotimajoituksella ukrainalaisia, niin kuntalaiset ovat velvollisia jakamaan tämän yllä olevan tiedon majoittamilleen henkilöille ja auttamaan heitä, jotta he pääsevät hoitamaan näitä asioita poliisilaitokselle/vastaanottokeskukseen.
Kunnille ei ole osoitettu tällä hetkellä muuta roolia, kuin jakaa tietoa ja auttaa koordinoimaan kuntaan saapuneet ukrainalaiset heille kuuluvien palvelujen piiriin. Kouluikäisten lasten opetuksen järjestäminen kuuluu kunnalle.
Yksityismajoittajille syntyvien kustannusten hoitamisessa toimeenpaneva taho on Maahanmuuttovirasto eli Migri, josta kannattaa kysyä lisäohjeita.
Lisätietoa
https://migri.fi/tietopankki/vastaanottokeskukset
Näiltä sivuilta ukrainalaiset löytävät tietoa myös omalla kielellään
Ukrainasta tulevien lemmikkieläinten rokotukset, lääkitys ja hoito
Suomeen saapuvien lemmikkien osalta on tärkeää, että myös lemmikkien terveys, sairaudet ja rokotukset ovat voimassa erilaisten tautien leviämisen estämiseksi.
Tietoa ukrainalaisten oleskelusta tai turvapaikan hakemisesta Suomessa
Ilman aikuista huoltajaa pakenevat lapset
https://lapsiasia.fi/-/kannanotto_ilman-huoltajaa-pakenevat-lapset
Maahanmuuttoviraston toimintaohjeita Ukrainasta saapuville
Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille
Maahanmuuttoviraston usein kysytyt kysymykset ukrainalaisten oleskelusta ja turvapaikan hakemisesta Suomessa (mukaan lukien kausityöläiset ja perheenjäsenet)
Tietoa Poliisin ulkomaalaisvalvonnasta. Poliisin tehtävänä on turvapaikanhakijoiden turvapaikkahakemusten vastaanottaminen ja hakijoiden rekisteröiminen sisärajoilla.
Ulkomaalaisvalvonta – Poliisi. Linkki toiselle sivustolle, avautuu uudessa välilehdessä
Sisäministeriön tiedote avun tarjoamisesta ukrainalaisille
Sisäministeriön tiedote Ukrainan tilanteeseen liittyvistä viranomaisvastuista
Tietoa ulkomaalaisille työntekijöille Suomessa työskentelyn perusperiaatteista. Opas on saatavilla myös ukrainaksi.
Kotimajoitus Ukrainasta pakeneville.
Lisätietoja:
Sivistysjohtaja Riikka Kuusisto-Kajander, puh. 040 775 5978
Hallintojohtaja Juha Suikkanen, puh. 040 744 6223