Sijoittamislupa / poikkeaminen

Viimeksi päivitetty 20.1.2025

Sijoittamislupa

Rakentamislupa koostuu alueidenkäytöllisten edellytysten (sijoittamisen edellytykset) tarkastelusta ja olennaisten teknisten vaatimusten (toteuttamisen edellytykset) tarkastelusta. Rakentamisluvan myöntää rakennustarkastaja. Luvan hakijan niin pyytäessä rakennustarkastaja voi ratkaista sijoittamisen edellytysten olemassaolon erillisellä päätöksellä (sijoittamislupa).

Rakennustarkastaja myöntää rakentamisluvan ilman sijoittamisen edellytysten arviointia pelkästään toteuttamisen edellytysten perusteella, jos kysymyksessä on korjaus- ja muutostyö, jolla ei ole vaikutusta sijoittamisen edellytysten täyttymiseen.

Uuden rakennuspaikan muodostaminen suunnittelutarvealueelle edellyttää suunnittelutarveharkintaa ja sijoittamisen edellytykset voidaan ratkaista erillispäätöksenä ennen rakentamisluvan (toteuttamislupa) hakemista hakijan niin pyytäessä.

Suunnittelutarvealueita ovat pääasiassa yleiskaava-alueet, joissa ei ole määräystä käyttää kaavaa rakentamisluvan perusteena. Tällöin sijoittamisen edellytykset tutkittava rakentamisluvan yhteydessä tai erillisellä sijoittamisluvalla.

Myös yksittäinen laaja kohde, jolla on vaikutuksia ympäristöön tai hanke aiheuttaa tarvetta maankäytön suunnitteluun edellyttää yleensä sijoittamisen edellytysten tutkimista sijoittamisluvalla.

Ennen sijoittamisen edellytysten ratkaisua erillispäätöksellä pyydetään yleensä kaavoittajan lausunto. Tarpeen vaatiessa pyydetään muitakin lausuntoja.

Sijoittamisen edellytykset ratkaistaan rakentamislain mukaisesti pääsääntöisesti rakentamisluvan yhteydessä. Jos sijoittamisen edellytykset ovat epävarmat, suosituksena on sijoittamisen edellytysten ratkaiseminen erillispäätöksenä, jotta suunnittelutyö ei mene hukkaan, mikäli sijoittamiselle ei olisikaan edellytyksiä.

Erillispäätöksenä tehtävä sijoittamislupapäätös on voimassa enintään 2 vuotta, jona aikana hankkeelle on haettava rakentamislupa (toteuttamislupa). Sijoittamislupa ei itsessään oikeuta rakentamiseen vaan rakentamisluvan hakemiseen.

Sijoittamislupaa ei tarvita, jos kyseessä on ennestään olevaan rakennuspaikkaan tai maanviljelystilaan kuuluvan talousrakennuksen rakentaminen tai asunnon laajentaminen suunnittelutarvealueella.

Sijoittamislupaa haetaan sähköisen palvelun kautta (Lupapiste). Erillispäätökset sijoittamisesta päättää rakennustarkastaja.

Poikkeaminen

Poikkeamislupaa edellyttää poikkeaminen lainsäädännön määräyksistä, rakentamista ohjaavan kaavan määräyksistä tai rakennusjärjestyksen määräyksistä. Kaavoittamattomalle vesistön ranta-alueelle uudelle rakennuspaikalle rakentaminen ei myöskään ole mahdollista ilman poikkeamislupaa.

Poikkeamista edellyttää myös suojellun rakennuksen purkaminen. Samoin luvanvaraisuudesta vapautetut alle 30 m2 rakennukset voivat edellyttää poikkeamislupaa, vaikka itse rakentamislupaa ei tarvittaisikaan.

Poikkeaminen on tarkoituksenmukaisuusharkintaa ja se voidaan myöntää erityisen syyn ollessa olemassa. Poikkeamislupa ei siten ole sen luonteinen lupa, että sen saa aina halutessaan, vaan poikkeuksellinen lupa nimensä mukaisesti. Myönteisen poikkeamisluvan saaminen oikeuttaa vasta hakemaan rakennuslupaa (mikäli on kysymys luvanvaraisesta rakentamisesta).

Vähäisesti määräyksistä poikettaessa voidaan poikkeaminen ratkaista rakennuslupakäsittelyn yhteydessä, jos hakija on sitä hakemuksessa pyytänyt ja perustellut poikkeamisen määräyksistä.

Poikkeamislupa ja suunnittelutarvepäätös on voimassa enintään 2 vuotta, jona aikana hankkeelle on haettava rakennuslupa. Poikkeamislupa ja suunnittelutarveratkaisu ei itsessään oikeuta rakentamiseen vaan vasta rakennusluvan hakemiseen.

Poikkeamislupaa ei tarvita, jos kyseessä on päärakennukseen liittyvän talousrakennuksen rakentaminen tai vapaa-ajan asunnon vähäinen laajentaminen. Esimerkkinä vesistön rannalla kaavoittamattomalla alueella oleva luvallinen kesämökki, johon liittyen haetaan saunan lupaa, niin poikkeamislupaa ei tarvita, koska kyseessä on talousrakennus.

Poikkeamislupaa haetaan sähköisen palvelun kautta (Lupapiste). Poikkeamisluvan päättää rakennustarkastaja.