Harrastamisen Suomen malli

Kirjoitettu 16.3.2021

Suomen mallissa päätavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen. Tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Suomen mallissa yhdistyvät lasten ja nuorten kuuleminen harrastustoiveista, olemassa olevien hyvien käytäntöjen ja toimintatapojen koordinoiminen sekä koulun ja harrastustoimijoiden yhteistyö.

Harrastusryhmät ovat pilottivaiheessa olleet heti koulun jälkeen ja toimijoina on ollut kunnan omia opettajia, yhdistyksiä, kansalaisopisto, kirjasto ja yrittäjiä. Kantavana ideana on, että saamme myös sellaiset lapset, jotka eivät ole vielä löytäneet omaa harrastusta, löytämään mieluisan harrastuksen. Tarkoitus ei ole kilpailla iltaisin tapahtuvan harrastustoiminnan kanssa, vaan mahdollistaa harrastaminen kaikille. Myös innovatiivista ajattelua tarvitaan, voit tarjota osaamisesi mukaan vaikka seikkailukerhoa, vpk pelastaja-kerhoa jne. Annetaan ideoiden lentää.

Lisätietoa: Suomen malli – OKM – Opetus- ja kulttuuriministeriö (minedu.fi)

Mitä tarkoittaa osallistuminen?

  • tuntikorvaus olisi kaikille sama 40e/tunti (sis alv.). Toiminnan järjestäjä laskuttaa itse Nakkilan kuntaa sovituilla ehdoilla.
  • toiminta-aika olisi 09/2021 -05/2022 eli seuraava lukukausi. Eli voitte tarjota mieluiten koko syys- tai kevätkauden toistuvaa viikkokerhoa tai vaikka 10x kokonaisuutta
  • kohderyhmä 1.-9-luokkalaiset
  • tiedot ehdottamistanne kerhosta sari.ketola@nakkila.fi 31.3. mennessä. Mukaan pääsystä ilmoitetaan erikseen. Kerhojen ohjaajilta edellytetään 18v. ikää ja kokemusta omalta alaltaan.
  • kerhojen järjestämisessä huomioidaan tasa-arvoisuus.  Harrastukset tulee olla kaikkien saavutettavissa, myös erityisen tuen lapsille ja -nuorille soveltuvia harrastuksia.

Järjestettävien kerhojen tulee sisältää alla olevia toiveita (ks kuva.). Yhtenä hakukriteerinä oli tosin myös innovatiivisuus, lapset eivät välttämättä ole huomanneet toivoa kaikkia mahdollista.

Jos sinulle heräsi kysymyksiä, laita Sarille postia, niin selvitellään. Harrastamisen Suomen –malli on vasta syntymässä ja siihen liittyvät käytännöt tulevat vamasti vielä tarkentumaan.