Tuleva viikonloppu ja koulun päättäjäiset herättävät monen vanhemman mielessä huolensekaisia ajatuksia. Mitä jos minun nuoreni juo – mitä siitä seuraa? Kenen seurassa nuori liikkuu, onko siellä turvallista?
Nuorten koulujen päättäjäisiltaan kuuluu osalla nuorista itsensä päihdyttäminen, mikä tuottaa huolta monelle aikuiselle. Nuorille omassa kaveriporukassa kokoontuminen ja erilaisten siirtymävaiheiden juhliminen on tärkeä asia. On hienoa, että tärkeitä tapahtumia juhlitaan ja niistä iloitaan yhdessä kavereiden kanssa. Ystävät ja juhlat tuovat iloa ja väriä elämään. Juhlimisessa voi kuitenkin olla kääntöpuolensa. Päihteet saattavat olla osa myös alaikäisten juhlimista ja niiden kokeileminen on juhlissa helppoa.
Päivinä, jolloin nuoria on paljon liikkeellä, mm. koulujen päätöspäivänä, huoltajien on tärkeä vastata puhelimeen, vaikka numero ei olisikaan tuttu.
Koulujen päättäjäisviikonloppuna on liikkeellä myös monia nuorten hyvinvoinnista huolehtivia ammattilaisia ja vapaaehtoisia. Poliisi, lastensuojeluviranomaiset tai nuorisotyöntekijät ovat yhteydessä nuoren vanhempiin, mikäli nuori tavataan päihtyneenä tai on tehnyt rikkeen. Huoltajien kannattaa olla siis tavoitettavissa puhelimitse erityisesti juhlailtana ja vastata tuntemattomastakin numerosta tulevaan puheluun.
Ensisijaisesti vanhemman on kuitenkin oltava kiinnostunut oman nuorensa juhla-aikeista: seurasta, jossa juhlitaan, paikasta, jossa juhlat on tarkoitus pitää sekä ruuasta ja juomasta, jota juhlissa on tarkoitus nauttia. Yhdessä on hyvä keskustella myös juhlimisen reunaehdoista, esimerkiksi juhliin kulkemisesta, kotiintuloajasta ja päihteettömyydestä sekä turvakeinoista, jos jokin menee pieleen tai muuttuu vaaralliseksi.
Tiesitkö?
- Tutkimusten mukaan vanhempien kielteinen suhtautuminen nuorten alkoholinkäyttöön ehkäisee nuorten alkoholikokeiluja, kun taas vanhempien salliva suhtautuminen lisää humalajuomista.
- Nuoren käytössä olevalla rahalla on merkitystä päihdekokeiluihin, ja vanhempien olisi hyvä seurata mihin nuoren rahat kuluvat.
- Usein nuoret kokeilevat päihteitä kaveriporukassa, joten vanhemman on hyvä tietää missä ja kenen kanssa nuori liikkuu. Kotiintuloajoista on hyvä sopia nuoren kanssa ja pitää niistä kiinni.
- Merkittävä päihteiden käytöltä suojaava tekijä on hyvä keskusteluyhteys vanhemman ja nuoren välillä.
- Noin 40 % alkoholia käyttävistä/kokeilevista nuorista kertoo saavansa alkoholia omasta perhepiiristään
Terveisin
Nakkilan ehkäisevän päihdetyön verkosto