Koronarokotukset käynnistyvät Satakunnassa

Kirjoitettu 20.8.2024

Satakunnan koronarokotukset käynnistyvät. Ensimmäisenä koronarokotuksia annetaan ikääntyneiden ympärivuorokautisten palveluasumisen asukkaille, säännöllisen kotihoidon asiakkaille ja voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille.

Ikääntyneiden asumispalveluyksiköiden asukkaat (myös yksityisissä asumispalveluyksiköissä) rokotetaan omassa yksikössä, ajanvarausta ei tarvita. Kotihoidon asiakkaat ja ympärivuorokautisen palveluasumisen asukkaat rokotetaan ilman ikärajaa. Rokotukset aloitetaan näissä yksiköissä viikosta 32 alkaen. Yksiköt aloittavat rokotukset omien aikataulujensa mukaisesti.

Kotihoidon ja/tai omaishoidon asiakkaat, jotka eivät pääse terveysaseman rokotuspisteelle, voi kotihoidon sairaanhoitaja rokottaa kotikäynnin yhteydessä. Muutoin ajan rokotukseen voi varata omalta vastuuhoitajalta tai oman terveysaseman keskitetystä ajanvarausnumerosta puhelimitse lukuun ottamatta Kankaanpäätä, Euraa ja Poria, joissa rokotusaika varataan erillisestä rokotusajanvarausnumerosta. Eura: 044 422 4432, Kankaanpää: 044 577 3272, Pori: 02 677 3931. Rokotusajan voi varata myös ottamalla yhteyttä Minun asiointini -palvelun kautta: https://satakunnanhyvinvointialue.fi/asioi-digitaalisesti

Mikäli kotona rokotettavan omaishoidettavan iäkäs omaishoitaja ei pysty hakeutumaan omalle rokotukselleen terveysasemalle, voidaan rokote antaa samalla käynnillä kotona. Tällöin pyydetään ottamaan yhteyttä oman alueen kotihoitoon.

Voimakkaasti immuunipuutteisten rokottaminen aloitetaan 19.8.2024 alkavalla viikolla. Rokotusaika varataan nimetyn vastuuhoitajan kautta tai oman terveysaseman keskitetystä ajanvarausnumerosta puhelimitse lukuun ottamatta Kankaanpäätä, Euraa ja Poria, joissa rokotusaika varataan erillisestä rokotusajanvarausnumerosta. Eura: 044 422 4432, Kankaanpää: 044 577 3272, Pori: 02 677 3931. Rokotusajan voi varata myös ottamalla yhteyttä Minun asiointini -palvelun kautta. Voimakkaasti immuunipuutteisten määrittelyn voi tarkastaa THL:n verkkosivulta Kuka on voimakkaasti immuunipuutteinen? – THL

80 vuotta täyttäneiden rokotukset alkavat terveysasemilla 2.9.2024 alkavalla viikolla. Sähköinen ajanvaraus avataan 80 vuotta täyttäneille 26.8.2024 (https://palveluohjain.hyvis.fi). Ajanvaraus edellyttää vahvaa tunnistautumista.

Jos sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollinen, rokotusajan voi varata nimetyltä vastuuhoitajalta tai oman terveysaseman keskitetystä ajanvarausnumerosta puhelimitse lukuun ottamatta Kankaanpäätä, Euraa ja Poria, joissa rokotusaika varataan erillisestä rokotusajanvarausnumerosta. Eura: 044 422 4432, Kankaanpää: 044 577 3272, Pori: 02 677 3931. Rokotusajan voi varata myös ottamalla yhteyttä Minun asiointini -palvelun kautta.

Kun edellä mainitut ryhmät ovat saaneet rokotteen, avataan koronarokotuksen ajanvaraukset 75-79 -vuotiaille lokakuun aikana.

Koronarokotusta tarjotaan loka-marraskuussa influenssarokotuksen yhteydessä myös kaikille 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille sekä niille yli 18-vuotiaille, joilla on jokin vakavan koronavirustaudin riskiä lisäävä perussairaus. https://thl.fi/aiheet/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/koronarokotteet/eri-ryhmien-koronarokotukset/vakavan-koronataudin-riskiryhmat

Sairastetun taudin tai edellisen koronarokoteannoksen vaikutus tehosteannoksiin

Rokotetta suositellaan kohderyhmille riippumatta siitä, montako tehosteannosta henkilö on aiemmin saanut tai montako kertaa hän on sairastanut koronan. Edellisen koronarokoteannoksen ja tehosterokoteannoksen välillä on suositeltavaa olla vähintään 6 kuukautta.

Jos henkilö on sairastanut koronavirustaudin tänä kesänä, ei hän suojan kannalta tarvitse tehosteannosta syksyn tai talven 2024–2025 aikana. Rokote voidaan kuitenkin antaa erityisestä syystä yksilöllisen harkinnan perusteella.

Influenssarokotuksista tiedotetaan myöhemmin.

Lisätietoa koronarokotuksesta Satakunnan hyvinvointialueen verkkosivuila:https://satakunnanhyvinvointialue.fi/palvelut/terveyspalvelut/rokotukset/koronarokotus/

Koronarokotukset käynnistyvät