Kunnanjohtajan vierailu Viikkalan koululla

Kirjoitettu 20.5.2022

Kunnanjohtaja tuli vierailulle Viikkalaan kouluun. Hän halusi käydä tervehtimässä koulumme oppilaita, koska Viikkalan koulun 1.-2.-luokkalaiset olivat laulaneet hänelle hänen syntymäpäivänään. Aluksi kunnanjohtaja Nina-Mari Turpela kertoi kunnan ja kunnanjohtajan tehtävistä sekä omasta elämästään.

Suomessa on 309 kuntaa. Kunta on itsehallinnollinen yksikkö. Se saa päättää, mitä tehdään. Laki määrää koulutuksen, terveydenhuollon, teiden kunnossapidon ja vesien puhtaana pitämisen. Kunnanjohtaja johtaa yhdessä toimialajohtajien kanssa. Kunnanvaltuusto on kunnan ylin päättävä elin. Kunnanjohtaja tekee esitykset hallitukselle päätettävistä asioista. Valtuusto valitsee kunnanjohtajan.

Nina-Mari syntyi Porissa ja kävi kyläkoulua. Hän opiskeli Turussa valtio-oppia ja oikeustiedettä. Myöhemmin hän oli töissä oikeuslaitoksessa ja pääsi varatuomariksi.Jonkin aikaa hän työskenteli asianajotoimistossa ja teki kansainvälisiä kaupankäynnin sopimuksia. Nina-Mari oli myös pankissa töissä ja osallistui hyvinvointialueiden kehitystyöhön.Hän kiinnostui kunnallisista asioista ja haki Nakkilaan kunnanjohtajan tehtävään.

 

Alla on koulumme oppilaiden kysymyksiä ja kunnanjohtajan vastaukset niihin.

Oppilaiden kysymykset:
1.Mistä pidät työssäsi?
V: Saan olla kansalaisten kanssa, kuten nyt täällä alakoulussa. Työt vaihtelevat, joten ei ole tylsää.

2.Mikä oli lempiruokasi koulussa?
V: Kalapuikot

3. Millainen bensan hinta on sinun mielestäsi? Onko se kallis vai halpa?
V: Aika kallis. Kaikki on aika suhteellista. Ukrainan sodan takia bensan hinnat ovat nousseet yhdessä viikossa noin 50 senttiä.

4. Miksi halusit kunnanjohtajan työhön?
V:Hassu juttu, en halunnut kunnanjohtajaksi. Koulussa haaveilin eläinlääkärin ja maatilan emännän ammateista.
Halu kunnanjohtajan työhön tuli työelämän kautta, se oli polku kunnanjohtajaksi. Matkan varrella selviää, mikä innostaa itseä. Tee sitä.

5. Kuinka paljon kunnanjohtaja saa palkkaa?
V:Ei ole kunnanjohtajan palkkaa olemassa. Palkka riippuu kunnan koosta.  Espoon johtaja saa tuplaten palkkaa kuin minä.  Keskimääräinen palkka on hyvä.  Palkat ovat avoimia tietoja. Jos on todella kiinnostunut, voi kysyä kunnasta.

6.Kuinka paljon valtaa sinulla on kuntaan liittyvissä asioissa?
V:On tietynlaista valtaa. Luottamushenkilöt tekevät päätökset. Valmistelen heille päätöksen pohjaksi, vaikka viisi erilaista tapaa ratkaista asia. Olen ammatillinen johtaja. Sanon, että näin tulisi tehdä.

7.What do you do on your free time? Mitä teet vapaa-ajallasi?
V:Minulla on koira, Bostoninterrieri. Olen ystävien kanssa. Matkustelen. Olen käynyt esimerkiksi Kiinassa, Japanissa ja Amerikassa.Harrastan erilaisia urheilulajeja: tennis, aerobic ja laskettelu sekä lukeminen.

8.Is your job hard? (Onko työssäsi haasteita?)
V:Kyllä, paljon haasteita ja vastuuta. Joudun tekemään vaikeita päätöksiä. Työ on vaihtelevaa, on opeteltava jatkuvasti uutta.

9.What is your dream? (Mikä on unelmasi?)
V:Tällä hetkellä haluan Ukrainan sodan loppuvan. Minulla on poika ja toivon että minusta tulisi isoäiti.

10.Vad var ditt favoritämne i skolan? (Mikä oli lempiaineesi koulussa?)
V:Historia. Olen aina rakastanut historiaa ja yhteiskuntaoppia. Lukiossa tykkäsin psykologiasta ja filosofiasta.

Teksti:  Jimi Elo 6. lk. & Miro Ketonen 6. lk.

kj Nina-Mari Turpela